Verlies van de slijmprop
De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap afgesloten door een slijmprop. Dit taai, glazig propje kan, samen met wat bloed aan het einde van de zwangerschap loslaten. Als u het verliest betekent dit niet dat u snel gaat bevallen. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop als de weeën zijn begonnen of hebben juist niet gemerkt of zij de slijmprop verloren zijn.

Breken van vliezen
Het breken van de vliezen kan het begin van de bevalling inluiden. U verliest  vruchtwater. Dit kan ineens een plons vruchtwater zijn maar kan ook druppelend. Misschien voelt het aan alsof u urine verliest. Het verschil is dat u vruchtwater, in tegenstelling tot urine, niet kunt ophouden. Bovendien ruikt vruchtwater zoetig en is het meestal kleurloos. Meestal komt na het breken van de vliezen binnen 24 uur de bevalling op gang, maar meestal breken de vliezen pas als de weeën begonnen zijn.

Als de vliezen gebroken zijn is het niet verstandig om gemeenschap te hebben of in bad te gaan,dit geeft een risico op infecties. Douchen mag wel. De verloskundige zal u alle instructies geven bij gebroken vliezen.

Onstluitingsweeën
Ontsluitingsweeën beginnen meestal rustig en worden naarmate de bevalling vordert regelmatiger en krachtiger. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zachter wordt en opengaat. Deze 'pijnlijke' weeën voel je niet alleen in je onderbuik maar kun je ook in je bovenbenen en rug ervaren. Naarmate de onstluiting vordert worden de weeën ook steeds pijnlijker. Functionele ontsluitingsweeën komen om de 3 á 4 minuten en één flinke ontsluitingswee kan wel één minuut aanhouden, de wee wordt sterker en sterker om na het hoogtepunt weer af te zwakken, moeder en kind komen even tot rust tot de volgende wee. Tegen het einde van van de ontsluiting zijn de weeën het krachtigst. De baarmoedermond staat dan bijna 10 cm open.

Persweeën
Na het opvangen van de ontsluitingsweeën kunt u nu actief mee persen tijdens de persweeën. Er ontstaat een hevige aandrang tot persen. De persweeën zijn nauwelijks tegen te houden. Tussen de persweeën door zijn er pauzes waarop u even op adem kunt komen en energie kunt verzamelen voor de volgende perswee. Bij elke perswee komt het kindje een stuk verder in het geboortekanaal om vervolgens weer iets terug te glijden. Het hoogtepunt van de uitdrijving is vaak het pittigst, het hoofdje glijdt nu niet meer terug en wordt bijna geboren. Dit kan erg pijnlijk zijn.......maar nog één perswee en de baby is geboren.

Navelstreng
De baby is geboren en wordt meestal op de buik van de moeder gelegd. Vlak na de geboorte stroomt er nog bloed door de navelstreng naar de baby. De baby doet de eerste ademteug waarop de longen ontplooïen en kan nu zelf ademhalen. De placenta [moederkoek] is niet meer nodig, de navelstreng houdt op met kloppen, er stroomt geen bloed meer doorheen, we kunnen afnavelen en de partner mag altijd op aanwijzing van de verloskundige de navelstreng doorknippen, tenzij wij om medische redenen snel moeten afnavelen om bijvoorbeeld de baby van zuurstof te kunnen voorzien

Nageboorte
Nadat de baby geboren is wordt ook nog de placenta [nagboorte of moederkoek] geboren. De vrouw perst nog een laatste keer mee waarop de placenta meestal naar buiten glijdt. De verloskundige controleert of de placenta compleet is. Er mogen namelijk geen stukjes achter blijven in de baarmoeder omdat dit ontstekingen of nabloedingen kan veroorzaken. Soms laat een placenta op zich wachten of willen we juist dat de placenta snel geboren moet worden en zal de verloskundige een injectie geven om het naar buiten komen van de placenta te bevorderen.

Hechtingen
Soms scheuren de randen van de vagina tijdens de geboorte van het kind in of heeft de verloskundige een "knip" moeten zetten omdat de baby "snel" geboren moest worden. Als de placenta geboren is zal de verloskundige kijken of er gehecht moet worden. De hechtingen lossen vanzelf op of worden er na 5-7 dagen verwijderd.

Naweeën
Door de naweeën of het samentrekken van de baarmoeder worden de bloedvaten die naar de placenta liepen afgeknepen. U verliest nu zo min mogelijk bloed. De verloskundige en de kraamverzorgster zien er op toe dat dit ook daadwerkelijk zo is.

Plassen
De baarmoeder kan alleen goed samentrekken als u een lege blaas heeft. Het is daarom erg belangrijk dat de kraamvrouw regelmatig en veel plast. Na bevalling moet dit zo snel mogelijk gebeuren. Als dit pijnlijk is omdat de "urine" prikt, dan kunt u of spoelend onder de douche of een fles lauw water langs uw vagina leeggieten terwijl u plast. De verloskundige en of kraamverzorgster gaat in principe pas weg als u geplast heeft. Lukt het niet om te plassen dan krijgt u strikte plas- en belinstructies.

Bevallende vrouw niet alleen
Vanaf het begin van de bevalling wordt de zwangere niet meer alleen gelaten. Zij wordt begeleid door de verloskundige en de kraamverzorgende of bij medische bevallingen of medium risk bevallingen door O&G-verpleegkundige en daarmee bewaakt door een medisch professional.

Een weetje: volle blaas ?!

Tijdens de bevalling zullen wij u met regelmaat wijzen op de noodzaak van plassen. Een volle blaas remt de weeën, maakt de weeën pijnlijker en kan voor onnodige baringsbelemmering en teveel bloedverlies leiden. Dit moeten we zien te voorkomen dus; drinken mag tijdens de bevalling en plassen moet!© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio