Wanneer moet u in ieder geval bellen
Het is belangrijk dat u weet wanneer u ons moet bellen wanneer u denkt dat de bevalling begonnen is. Tijdens het spreekuur  bespreken wij en krijgt u de nodige informatie over uw belinstructies.

Uiteraard kunt u ons altijd bellen als u ergens ongerust over bent en graag met ons wilt overleggen.
 
Tijdens de voorlichtingbijeenkomsten en de spreekuren wordt besproken hoe een normale bevalling kan verlopen. Op het spreekuur bespreken we met u wanneer u ons kunt en wanneer u ons moet bellen als de bevalling zich aandient. De belinstructies worden dan persoonlijk afgestemd. We vinden het prettig om op tijd gebeld te worden bij de bevalling, zodat we u goed kunnen begeleiden. Als u vindt dat u ons nodig hebt bel ons dan!

U kunt op elk tijdstip telefonisch contact met ons opnemen, ook midden in de nacht. Bel ons als u denkt dat de bevalling is begonnen. We willen benadrukken dat we nooit voor niks komen. Tijdens een bezoek kunnen we kijken in hoeverre de bevalling begonnen is of hoe de bevalling vordert. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding u op dat moment nodig heeft. Bevalt u niet van uw eerste kind dan kan vooral het laatste deel van de bevalling snel gaan. U doet er dan verstandig aan ons te waarschuwen zodra u het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is.
 
Verder moet u ons altijd bellen bij:
[onderstaande punten zijn algemene richtlijnen belinstructies]
  •  weeën: bevalt u van uw eerste kind dan belt u als 1,5-2uur lang sterke weeën hebt die u moet wegzuchten. Deze weeën komen om de 3-4minuten. Een goede ontsluitingswee duurt gemiddeld 1 minuut. Bent u eerder bevallen dan belt u als u ongeveer een uur lang weeën om de 5 minuten hebt die u weg moet zuchten.

  •  Vruchtwaterverlies: als u denkt dat u vruchtwater verliest, probeert u dan wat op te vangen. U hoeft niet te gaan liggen tenzij u daar instructies voor hebt gekregen. Als u 's nachts vruchtwater verliest hoeft u alleen te bellen als het vruchtwater groen of bruin is. Is het vruchtwater helder of rozig en heeft u nog geen weeën, dan kunt u wachten met bellen tot ongeveer 07:00 's ochtends. Overdag kunt u altijd bellen. Als u vliezen gebroken zijn en u heeft geen weeën dan mag u geen tampons gebruiken, geen gemeenschap hebben en niet in bad. Onder de douche is geen probleem.

  • Helderrood bloedverlies: als u helderrood bloed verliest, moet u altijd bellen. In de laatste weken van de zwangerschap kunt u  ook de slijmprop verliezen. Hierin zit vaak een beetje slijmerig helderrood of oudbruin bloed. Het verliezen van de slijmprop is niet een begin van de bevalling. Hiervoor hoeft u niet te bellen.

Belangrijk:
Let op: de belinstructies worden individueel met iedere zwangere besproken en afgestemd op uw persoonlijke situatie. Luister niet naar de omgeving maar naar ons.
Dit kan ook te maken hebben met uw voorgeschiedenis, de keuze voor een eventueel poliklinische bevalling en de rijtijd naar het MCL of het AZS, uw wensen.


© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio