Uitgerekende datum
U bent de uitgerekende datum gepasseerd en nog niet bevallen.

In de volksmond spreekt men dan van overtijd maar voor ons bent u dat pas bij een zwangerschapsduur van 42 weken. Op dat moment spreken wij van serotiniteit en zullen wij u doorverwijzen naar de gynaecoloog voor kunstmatige inleiding van uw bevalling.

Wij kunnen niet voorkomen dat u overtijd gaat. Soms kunnen wij de natuur een handje helpen door te strippen.

Strippen moet wel kunnen, het heeft geen enkele zin deze handeling te forceren of te vroeg uit te voeren. Wij doen dit dan ook pas bij een zwangerschapsduur van 41+3 en kunnen dit dan nog 1x herhalen. De bezwaren bij te vroeg in de zwangerschap 'strippen' zijn ondermeer dat u contracties kunt krijgen zonder dat de baring echt doorzet en u daardoor uitgeput raakt. Door de stress van deze samentrekkingen van de baarmoeder kan de baby bovendien ontlasting lozen in het vruchtwater.

Bij het strippen worden via de baarmoederhals met een of twee vingers de vliezen van de baarmoederwand losgewoeld. Als reactie daarop produceert het lichaam op lokaal niveau prostaglandinen. Deze hormoonachtige stoffen bevorderen het rijpen van de baarmoederhals en kunnen weeën op natuurlijke wijze opwekken.

Uit onderzoek is gebleken dat strippen nut heeft. Zonder strippen werd 46% van de vrouwen die zwanger waren van hun eerste kind 42 weken zwanger. Door te strippen nam dit percentage af naar 29%.

Bij vrouwen die voor de tweede of volgende keer zwanger waren halveert het aantal wat serotien werd van 34% naar 17%. Het meeste effect van strippen is vanaf een zwangerschapsduur van >41 weken. Als u binnen 20 uur geen weeën krijgt dan heeft het strippen geen effect gehad. Wel kan het strippen ervoor zorgen dat de rijping van de baarmoedermond versneld wordt.
 
Het strippen kunnen we doen tijdens de gewone zwangerschapscontrole. We zullen met u bespreken of je gestript wilt worden. U kunt er uiteraard ook van afzien.

 
© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio