Zwangerschapsklachten
Bij zwangerschap gebeurt er heel veel in uw lichaam. Uw lichaam verandert: hormonen zorgen ervoor dat uw lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, u gaat meer bloed aanmaken, uw borsten groeien, het kraakbeen in de rug en het bekken wordt week en uw organen maken plaats voor de groeiende baarmoeder. Dat betekent dat u hierdoor klachten kunt krijgen. Ook verandert er veel in emotioneel opzicht. Veel voorkomende zwangerschapsklachten zijn vermoeidheid, misselijkheid, gespannen borsten, hoofdpijn, vaker plassen, andere eetlust, maagzuur en stemmingswisselingen. De gebruikelijke zwangerschapsklachten zullen bij elke vrouw en bij elke zwangerschap verschillen. Belangrijk is om goed naar uw lichaam te luisteren en tijd te nemen voor het veranderen van uw lichaam. Hieronder volgt een lijstje met typische zwangerschapsklachten en wat u er zelf aan kunt doen:
 
Moeheid
In het begin van de zwangerschap bent u vooral moe door de veranderde hormoonhuishouding. Ook kost het groeien van de baby erg veel energie voor uw lichaam. Het beste is er maar aan toe te geven: vroeg naar bed, een dag vrij en wat leuke dingen doen. Het dalen van het ijzergehalte werd vaak als oorzaak van de vermoeidheid genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat het normaal is dat het ijzergehalte daalt tijdens een zwangerschap. Pas bij een zeer lage waarde kan dit vermoeidheid veroorzaken. Wij controleren daarom het ijzergehalte tijdens de zwangerschap. Vermoeidheid heeft in de meeste gevallen met de zwangerschaps hormonen te maken.
 
Misselijkheid
Hormonale veranderingen, met name de toename van het hormoon HCG, veroorzaken misselijkheid. Vaak wordt de misselijkheid na de derde maand minder, dan neemt de placenta de productie van dit hormoon over. Eet regelmatig kleine beetjes zodat uw maag niet leeg is, voor het opstaan al iets eten, een kopje thee of een beschuitje. Kies voor licht verteerbaar voedsel. In ernstige gevallen kan eventueel medicatie worden gegeven.
 
Brandend maagzuur
Door een ander hormoon, progesteron, ontstaat onder andere verslapping van de sluitspier van de maag. Hierdoor kan het zuur dus makkelijker omhoog. En doordat uw baby groter wordt, komt uw maag wat in de verdrukking. Zit dus goed recht op als u eet, dat geeft meer ruimte in de buikholte. Vermijd vet en gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, koffie, alcohol en sigaretten. Ga niet direct liggen na het eten. Probeer eens een eetlepel vla of yoghurt, of een extra kussen 's nachts. Als dat niet helpt, dan mogen medicijnen zoals Antagel, Maalox, Regla-PH of rennies en soms doet een beetje Cola wonderen.
 
Verstopping
U kan last hebben van verstopping [obstipatie] in de darmen, harde ontlasting. De hormonen zorgen ervoor dat uw darmen minder goed werken. De verminderde darmperistaltiek zorgt ervoor dat de ontlasting langer in de darmen blijft en gaat indikken. U moet dus harder persen, met als gevolg aambeien. Mogelijk gaan deze gepaard met bloed bij deontlasting. Drink veel (2 ½ liter per dag) en blijf in beweging. Eet vezelrijk voedsel, groente en fruit en sla het ontbijt niet over, want ontbijten brengt de darmen op gang. Soms kan de huisarts lactulose voorschrijven.
 
Vaak plassen
Tijdens de zwangerschap moet u vaker plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op uw blaas en daardoor heeft u sneller het gevoel dat u moet plassen. Als u echt vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat door een blaasontsteking komen. Soms heeft u ook dan ook een branderig gevoel bij het plassen. Neem in dat geval contact met ons op.
 
Vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. Laat het ons weten als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als u ook jeuk, pijn of een branderig gevoel heeft. Het kan dan zijn dat u een infectie hebt. Zo nodig krijgt u daarvoor medicijnen.
 
Harde buiken
Tijdens de zwangerschap voelt u de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit worden ook wel harde buiken genoemd. Een harde buik ontstaat vaak bij inspanning en verdwijnt weer als u ontspant. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Als u vaak een harde buik krijgt, kan dat betekenen dat u het rustiger aan moet doen. Het is vaak lekker om tijdens een harde buik een warm bad te nemen of om een warme kruik tegen uw buik aan te houden.
 
Rug- of bekkenpijn
Tijdens de zwangerschap veranderen uw gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Dat kan soms rugklachten of pijn in het bekken opleveren. Bepaalde oefeningen kunnen helpen om uw rugspieren te versterken. Ook zwemmen is goed voor uw rug. Een goede houding kan de klachten verminderen, dus zorg dat u bij het bukken of tillen goed door de knieën buigt. Geef uw onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als u uit bed komt eerst op uw zij, en druk uzelf daarna zijwaarts omhoog. Als u er echter ieder dag last van heeft en het belemmerd u in dagelijkse bezigheden is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan.
 
Dikke enkels
In de zwangerschap zijn uw bloedvaten wat slapper. Het is moeilijker om het bloed terug te pompen, vanuit uw benen weer omhoog naar uw hart. het bloed blijft a.h.w. wat langer in de benen staan. Daardoor krijgt u dikke enkels. Ga liggen met uw benen omhoog, masseer ze, blijf in beweging (lopen werkt al behoorlijk) of zet de koude douche op uw benen. Soms kunnen steunkousen ook helpen.
 
Pigmentvlekken
Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon bruine vlekken in uw gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker'). Vermijd zoveel mogelijk de directe zon door b.v. in de schaduw te zitten en bescherm uw huid tegen de zon om dit tegen te gaan. Na de zwangerschap verdwijnen deze vlekken meestal vanzelf weer. Ook gebruik van de zonnebank kan deze vlekken geven.

Hartkloppingen
Doordat u in de zwangerschap veel meer bloed moet rondpompen, kan u na het oplopen van een trap of zelfs bij het opstaan van de bank last van hartkloppingen en een benauwd gevoel krijgen. Dat is niet abnormaal. Meld het wel even als u op het spreekuur komt.
 
Goed geïnformeerde zwangere
Natuurlijk heeft iedere zwangere ook een eigen verantwoordelijkheid om de zwangerschap zo gezond en veilig mogelijk uit te dragen. Wij ondersteunen u door heldere en eenduidige voorlichting over zoveel mogelijk facetten van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Onze gouden afspraak is; bij klachten bellen.


© Copyright 2014-2019  Verloskunde Harlingen | Website Best Reclamestudio